Maailman vanhin yhtäjaksoisesti järjestetty hiihtokilpailu

image_pdfimage_print

Maailman vanhimman yhtäjaksoisesti järjestetyn hiihtokilpailun tittelistä ja maineesta on taitettu peistä Oulun Tervahiihdon ja Kestilän Laskiaishiihtojen kesken. Hiihtohistoriatiedot kutenkin kertovat, että Holmenkollenin hiihdot ovat kaikkein vanhimmat. Oslon ulkopuolella Skiforeningen urheiluseuran toimesta on järjestetty Huseby Rennet-nimellä hiihtokilpailut jo vuodesta 1879 lähtien. Kilpailut siirrettiin Holmenkollenille 1892 ja sen nimi muuttui Holmenkollen hiihdoiksi.

Oulun Hiihtojen osalta ovat kilpailut myös muuttaneet nimeä sekä kilpailumuotoa Oulu Hiihdoista Tervahiihdoksi. Kestilässä on aina kilpailtu Laskiaishiihtoina. Toki Kestilässäkin on pieniä muutoksia ollut. Hiihdot on järjestetty pääsääntöisesti Laskiaistiistaina ja vuodesta 1945 lähtien säännöllisesti vuoteen 2008 saakka, jolloin hiihdot siirrettiin Laskiaissunnuntaille. Laskiaishiihtojen alkuaikoina kilpailupäiviä on ollut myös muina Laskiaisen lähisunnuntaipäivinä.

Kaikilla kolmella pitkän historian omaavilla hiihtokilpailutapahtumilla on siis ollut muutoksia alkuperäiseen kilpailutapahtumaan nähden, mutta kilpailun jatkuvuuden ja historia-arvon kannalta niillä ei liene merkitystä.

Oulun Hiihdot on aloitettu vuonna 1889 ja Kestilän Laskiaishiihdot Oulun Hiihtojen innoittamana 1891. Oulun Hiihtoja ei järjestetty sota-aikoina, samoin kuin ei Holmenkollen hiihtojakaan. Kestilässä on hiihdetty kilpaa Laskiaishiihtojen merkeissä myös sotavuosina. Silloin täällä on järjestetty nuorten hiihtokilpailuja, koululaisten hiihtoja sekä sotilaspoikien kilpailuja. Onpa Laskiaisena hiihdetty kilpaa myös lomalla olleiden sotilaiden ja kotijoukkojen keskenkin. Vaikka kilpailut ovat olleetkin pieniä ja keskinäisiä, niin Kestilän Laskiaishiihtoperinne on kuitenkin jatkunut katkeamattomana sarjana.

Kaikki mainitut kilpailut ovat yhtäjaksoisesti järjestetyt ja varmasti historiamaineensa sekä arvonsa ansainneet, vaikka ” painitaankin kaikki aivan eri sarjoissa”. Edellä kerrottujen historiatietojen perusteella Holmenkollenille kuitenkin kuulunee maailman vanhimman yhtäjaksoisesti järjestetyn hiihtokilpailun kunnia ja me Kestilässä saanemme pitää Laskiaishiihdot maailman vanhimpana yhtäjaksoisesti ilman välivuosia järjestettynä hiihtokilpailuna!

Erkki Helander
Kestilän Kisa-Veikot
puh. joht.

Jätä vastaus.